För en skönare arbetsdag
i över hundra år

Sedan 1905 har Björnkläder haft ambitionen att göra slitstarka och bekväma arbetskläder att använda varje dag. Det tänker vi fortsätta med. Här är vår resa så här långt.

1905

Johan Filip Bellander börjar tillverka moderna, sköna och samtidigt slitstarka arbetsbyxor. Han har ingen fabrik, utan byxorna sys upp av hemsömmerskor runt om i Gävletrakten. Byxorna finns i 34 olika varianter och blir mycket populära.

1917

Johan Filip Bellander avlider och det framgångsrika företaget tas över av äldste sonen Birger.

1920

En ny fabrik byggs för att samla driften på ett ställe. Det berömda varumärket med den röda björnen introduceras. Den starka björnen ska illustrera klädernas hållbarhet.

1926

Det råder arbetsbrist men Birger Bellander startar en industriskola för att utbilda ny personal till den växande fabriken.

1950

Björnkläder producerar inte längre bara byxor utan nu även en heltäckande overall som bärs av så gott som varje kvalitetsmedveten arbetare.

1985

Björnkläder lanserar en förstärkt grenkil i byxorna som förbättrar kvaliteten och livslängden på de byxor den medvetne arbetaren bär. Som idag utvecklats till en standardiserad förstärkningssömn på alla Björnkläders produkter.

1996

Björnkläder är först med att lansera GoreTex på varselplagg, jackor och allvädersbyxor.

2005

Björnkläder producerar en byxa med en popup-ficka för att det ska bli lättare att komma åt mobilen på jobbet. Samtidigt lanseras Jubileumskollektionen som snabbt blir en favorit på marknaden.

2009

Björnkläder bryter dominansen av blå arbetsbyxor och lanserar cerise byxor och breddar samtidigt sitt damsortiment.

2014

Bomullsplagg har alltid varit en efterfrågad produkt på marknaden och Björnkläder utvecklar nu en vattenavvisande bomullsbyxa.

2018

Björnkläder lanserar en av de mest innovativa flamskyddskollektionerna på marknaden. Både för kvinnor och män.

2020

Den textila utvecklingen går fort framåt och mängder av nya funktioner och material efterfrågas. Björnkläder fortsätter att skapa bekväma, slitstarka och snygga arbetskläder för en skön dag på jobbet. Vår målsättning är att alltid ge dig den bästa kvaliteten och funktionen för att din vardag ska fungera. Precis som vi gjort sedan starten.