Hållbar design i anrika trähus

Västerbottens bygghantverk

Emil Sundquist

Snötäcket är bara några centimeter, men det luktar vinter i luften och snön dämpar alla ljud när vi närmar oss den gamla timrade bagarstugan utanför Umeå.

Vid timmerhusets långsida står timmermannen Emil Sundquist på knä och arbetar med att ta ut syllstocken, bjälken längst ned mot marken. Stocken har ruttnat efter många års trogen tjänst och hästmyrorna har flyttat in för att ge den försvagade bjälken nådastöten. Emil Sundquist är från Umeå och han har varit intresserad av hantverk sedan barnsben. Inspirationen fick han av sin farfar som var fotograf och snickrade mycket på fritiden. Som vuxen började Emil som byggnadssnickare och arbetade i många år på olika byggarbetsplatser, men han längtade efter något mer.– Jag var ute efter något mer utmanande och har alltid varit intresserad av hantverk och verktyg. Jag sökte och kom in på bygghantverksprogrammet som drivs av Göteborgs Universitet i Mariestad. Här lär man sig finsnickeri, timring, stolpverk och andra tekniker. Plus en stor portion teori, säger Emil.

Utbildningen gav precis den utveckling som Emil längtat efter. Idag driver han eget och samarbetar med likasinnade snickare och timmermän, som idag med en kollega som för enkelhetens skull också heter Emil, nämligen Emil Stangenberg på Stangenbergs Trähantverk.

Att byta ut en hel stock –en bärande del av väggen på bagarstugan – måste väl vara riskfyllt och komplicerat? Inte om du frågar Emil. På honom låter det som att arbetet är enkelt och odramatiskt.

– Vi lyfter upp husväggen, plockar ut den gamla stocken och lägger in en ny syllstock, säger Emil. För att hålla väggen på plats när den ruttna stocken tas bort stöttar Emil och Emil upp väggen med domkraft. Det är ett skitigt arbete med mycket krypande på knäna under husgrunden för att få ut allt gammalt trä. Det gäller att ha slitstarka kläder som tål smuts.

Att skapa arbetskläder som är slitstarka och samtidigt sköna att ha på sig har varit Björnkläders mål sedan 1905. Då vi har våra egna sömmerskor, designers och mönsterkonstruktörer på huvudkontoret strax utanför Göteborg kan vi själva sy upp prototyper och prova plaggen i den miljö som de är tänkta att fungera i. Det är ett hantverk i sig.

Att byta stockarna längst ned i ett timmerhus är faktisk mycket vanligt. Syllstockarna är mest utsatta för röta och insektsangrepp av alla stockarna i fasaden.

Emil Sundquist tar sig an uppdrag som har med gamla hus att göra och han märker att intresset för gamla timmerhus ökar för varje år.– Folk börjar bli mer och mer miljömedvetna och då är hållbart byggande och återbruk av bra material, eller till och med återbruk av hela hus, en riktigt bra och miljövänlig lösning. Numera är det många som ringer för att få tips och råd, säger Emil.

På bagarstugans nya stock sitter en del av barken kvar. Det är barken, eller skiktet precis under barken, som insekterna gillar och det håller också kvar fukt. Emil tar bort barken med bandkniv. När stocken är avbarkad hugger eller bilar Emil och kollega Emil bort det yttre skiktet med bilyxor.

– När vi bilar den nya stocken så smälter den in bättre i husets övriga fasad. Som ett extra plus blir stocken ännu mer tålig mot fukt, för när vi hugger av de yttersta fibrerna i träet så rinner regnet av bättre, säger Emil.

I Västerbotten finns många tomma hus men trots avsaknaden av vård står husen kvar i hundra, kanske hundrafemtio år förutsatt att taken är täta. Det vittnar om en grundkvalitet som håller. I och med att intresset för hållbar design och gamla hus ökar är det också fler som vill renovera och underhålla timmerhusen. Det är inte alltid så lätt.– Går du in i en färgaffär eller bygghandel idag så har de i stort sett bara färger, lacker och lim anpassat efter ett modernt byggsätt. Det byggsättet innebär oftast att du har ett tätt hus med plast i väggarna och en ordentligt styrd ventilation för att få ut fukten inifrån.

– Ett gammalt trähus har en konstruktion som andas. Skulle du måla ett sådant hus med modern, tät färg så riskerar du att fukt inifrån fastnar i fasaden och då får du ofta problem. Jag brukar säga att våra största arbetsgivare är plastfärg och isoleringsmaterial av glas- eller mineralull, för när du använder sådana nya material i gamla hus, då blir det ofta fel, säger Emil.

Ska du renovera ett timmerhus gäller det alltså att välja rätt material för ändamålet. Och mängder av specialverktyg – eller?– Nej det är inte särskilt mycket specialutrustning jag har jämfört med en vanlig byggfirma. Materialen som ska bearbetas är ju trä och timmer, det är inte så mycket mer än så. Handsågar, motorsåg, yxor och en ordentlig lyftutrustning behövs, för stockarna är tunga. Är det något som sticker ut så har jag en stor samling av gamla hyvlar som ofta kommer till användning, säger Emil.

Nu har Emil och Emil fått ut den gamla syllstocken. På mitten av stocken där träet ruttnat är stocken alldeles porös och det går att bryta loss bitar av den med fingrarna. Stocken har skyddat husets invånare mot väder och vind i många tiotals år och det sista den får göra innan den kasseras är att användas som mall för den nya stocken.

Lunchen vid bagarstugan intas utomhus, sittandes på den nya syllstocken. Det ser otroligt idylliskt ut och Emil menar att det är ett av yrkets stora fördelar: att de gamla husen ofta ligger väldigt fint.– En stor del av det härliga med jobbet är att besöka vackra platser som man annars inte skulle komma till, säger Emil. Finns det inga nackdelar med att jobba på dessa platser?– Lunchen är ju väldigt ofta kall, det är ju gott om minusgrader på vintern i Västerbotten och det finns oftast inte direkt någon mikro. Men det tar jag gärna, skrattar Emil.

Förutom trä uppskattar Emil det hållbara i andra naturmaterial. Lera, sten och lin är naturliga material som kan användas på flera sätt och dessutom återanvändas. De gamla husen står länge tack vare dessa naturmaterial. Som tätning mellan stockarna la man förr i tiden mossa eller lin. Mossan håller kylan ute länge.– Vi kan lyfta på en stock som legat i hundra år och hitta mossa som är i så gott skick att den kan återanvändas. Det är riktigt coolt, säger Emil.

De gamla husen är tidlösa och vackra. Dels för att de är byggda i bra material, men Emil menar att de också har bra harmoni i proportionerna. De är inte vackra bara för sakens skull, utan nästan allt på husen har också en funktion. En bra byggd farstukvist är vacker men håller också borta snön från ytterdörren. När design möter funktion talar Emil om hållbar design.

– Det är inte hållbart att riva ut ett nytt kök bara för att det inte passar en viss stil, eller måla om hallen en gång i halvåret bara för att trendrapporten kommer med nya färger, säger Emil.

Emil är inte mycket förslit och släng. Precis som han gillar rena linjer på hus uppskattar han arbetskläder med tidlös design som är bekväma och håller länge.

Även Björnkläders designfilosofi bygger på hållbarhet. Våra plagg är påkostade och är gjorda för att hålla länge. Varje beslut kring plaggen måste vägas noga. Det spelar ingen roll hur slitstarkt ett plagg är, om folk inte vill använda dem på grund av att en färg känns omodern eller ett snitt som gått ur tiden.

Timret som Emil Sundquist använder är till största delen furu, men gran går också bra. Helst ska stockarna fått torka ett par år. Att få tag på bra virke är inte alltid lätt, men Emil har haft tur. För ett par år sedan fick han och en kollega komma ut till ett skifte mark som en bekant ägde och själva välja utträden som skulle fällas och sågas.– Det var 170-åriga tallar av väldigt fin kvalitet. Vi valde ut ungefär tusen löpmeter trä som vi lät såga upp. Av de träden fick vi inte bara stockar, utan även brädor och plank som vi kunnat använda till många jobb. Det var en stor investering men det känns väldigt bra att kunna få tag på bra trä lokalt, säger Emil.

Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut. Emil och kollegan plockar ihop sina verktyg. Den nya syllstocken ligger på plats. Det färska, ljusa trät lyser mot den dovt röda gamla fasaden. Nu väntar bara en målning av den nya stocken – eller?– Ska man måla fasaden brukar jag rekommendera en slamfärg som falu rödfärg, linoljefärg eller kanske någon tjärblandning. Men stockarna på ett timmerhus behöver inte målas – de håller ändå. Ett tätt tak, bra kvalitet på virket och ett skyddat läge – då står huset i hundra år och mer, säger Emil.

Liksom bygghantverket tar Björnkläder vara på traditionerna och arvet från över 100 år av hantverkskunnande. Björnkläder blandar beprövade, tidlösa material med moderna, högteknologiska tyger och tekniker. På så vis kan Björnkläder tillföra komfort och skydd till bygghantverkarna i Västerbotten.